tiramisu z truskawkami

Przepisy na ciekawe desery i ciasta

Każdy lubi słodkości, dlatego po obiedzie warto jest podać pyszny deser. Jednym z najbardziej lubianych włoskich, kultowych ciast jest tiramisu. Możemy być pewni, że każdemu zasmakuje. Oto przepis na delikatne, rozpływające się w ustach ciasto.

Składniki potrzebne do wykonania dania: 250 g biszkoptów, 500 g serka mascarpone, 4 świeże jaja, 5 łyżek likieru amaretto (opcjonalnie), 250 ml kawy espresso, szczypta soli, kakao. Najpierw należy zaparzyć kawę i przelać ją do szerokiego naczynia, żeby móc później zatapiać w niej biszkopty. Kawa musi wystygnąć – wtedy, jeśli chcemy mieć deser z alkoholem, dodajemy amaretto. Zatapiamy biszkopty pojedynczo i układamy je później w tortownicy. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, pulchną masę. Dodajemy do powstałej masy mascarpone – jeśli ucieraliśmy żółtka mikserem, należy zmniejszyć obroty – i chwilę mieszamy.

Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Piankę z białek należy delikatnie zmieszać szpatułką razem z mascarpone i żółtkami. Na biszkopty wykładamy połowę masy, którą wyrównujemy. Następnie układamy kolejną warstwę zamoczonych w kawie biszkoptów i przykrywamy pozostałą częścią masy. Na wierzch sypiemy kakao dla ozdoby. Ciasta nie pieczemy, tylko wstawiamy do lodówki – przynajmniej na 6 godzin.

Jak widać przepisy na desery mogą być banalnie proste. Więcej polecam szukać na: https://delektujemy.pl/przepisy-na-desery/

To ciasto smakuje wyśmienicie z dodatkiem kawy i sprawdzi się jako posiłek po obiedzie. Możemy też zabrać ciasto ze sobą, jeśli idziemy do kogoś w odwiedziny. Podany przepis jest sprawdzony i zawsze wychodzi przepyszny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *